Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten

Je hebt je een leuke woning gevonden op Huursector.nl, maar helaas de makelaar vraagt vervolgens nog eens extra kosten. Bemiddelingskosten van één maand de huurprijs, administratiekosten of zelfs voor een premium account op de eigen website van de makelaar waarbij u ‘voorrang’ zou krijgen op andere huurders. Helaas rekent een groot deel van de bemiddelaars nog steeds dergelijke verboden kosten door aan de huurder.

Dit zijn zogeheten bemiddelingskosten en deze mogen meestal niet aan de huurder gerekend worden in veel gevallen. We leggen je in dit blog uit hoe het zit met bemiddelingskosten.

Wat zijn bemiddelingskosten?

Dit zijn de kosten die gerekend kunnen worden voor het samenbrengen van de huurder en verhuurder. Bemiddelingskosten worden vaak ook gerekend onder de namen: administratiekosten, inschrijfkosten, kosten voor advies, makelaarskosten, aanhuurkosten, sleutelgeld, commissiekosten, marketingkosten of eenmalige kosten voor de huurder.


Contractkosten mogen wel gerekend worden maar deze moeten wel in verhouding staan tot de hoeveelheid werk.

Tip: Zorg altijd dat je een bewijs hebt van het betalen van deze kosten zodat je deze later kunt terugvorderen. Betaal bij voorkeur dus niet contant.

Wanneer mogen er bemiddelingskosten gerekend worden?

Er morgen alleen bemiddelingskosten in rekening worden gebracht als je nadrukkelijk een zoekopdracht geeft. Als een makelaar je verwijst naar de website waar je moet aanvinken dat je een zoekopdracht geeft voordat je mag bezichtigen dan is dit natuurlijk ook niet toegestaan.

De bemiddelaar mag ook alleen aan de huurder óf aan de verhuurder bemiddelingskosten rekenen dus niet aan allebei. Als de bemiddelaar in opdracht van de verhuurder handelt mag deze bemiddelaar geen kosten in rekening brengen aan de huurder. De bemiddelaar mag niet twee kanten van de markt dienen.

Betaalde bemiddelingskosten terugvragen

Heb je onterecht bemiddelingskosten betaald? Dan sta je in je recht om het bedrag terug te vorderen. Dit kan door de volgende stappen te volgen:

  • Vraag bij uw makelaar of bemiddelingsbureau de bemiddelingskosten terug.
  • Niet gelukt? Stuur dan een email of aangetekende brief naar de bemiddelaar. Je kunt op de website van Het Juridisch Loket een voorbeeldbrief downloaden.
  • Levert dit niks op? Dan kunt u naar De Geschillencommissie. Maar alleen als de bemiddelaar hoort bij een brancheorganisatie die is aangesloten bij De Geschillencommissie.
  • Als laatste stap kunt u naar de rechter stappen. Er zijn hiervoor bedrijven die dit tegen een deel van het terug te vorderen bedrag doen zodat je zelf geen kosten maakt vooraf. Het percentage dat in dergelijke het gelijk gesteld word en de bemiddelingskosten terug krijgt is erg hoog, dus een gang naar de rechter loont in veel gevallen.
Ik heb in het verleden onterecht bemiddelingskosten betaald

Afhankelijk van de situatie kun je in veel gevallen tot 5 jaar na betalen de onterechte bemiddelingskosten terugvragen. Onterecht betaald? Neem dan contact op met het Juridisch Loket en/of start een procedure tegen de bemiddelaar als deze je niet wil terugbetalen.

Ik wil een woning huren maar de aanbieder vraagt verboden bemiddelingskosten

In het geval je een woning wilt huren maar de aanbieder vraagt verboden bemiddelingskosten kan je de aanbieder erop wijzen dat deze kosten onrechtmatig zijn. Rekent de aanbieder deze kosten alsnog? Dan kan je ervoor kiezen om deze alsnog te betalen omdat je de woning graag wilt huren. Zorg in dat geval wel dat je een betaalbewijs hebt van de bemiddelingskosten zodat je deze kosten later kan terugvorderen.

Heb je zelf te maken gehad met een aanbieder die je vroeg kosten te betalen voordat je een woning mocht bezichtigen? Laat het ons weten via [email protected].